„Късно ли е вече да сме българи?” – изложба на Георги Панов

„Късно ли е вече да сме българи?” пита Георги Панов в Дома на хумора и сатирата – Габрово

Домът на хумора и сатирата открива новия сезон с впечатляваща изложба от  38 живописни платна на художника Георги Панов. Гостът от Берковица лично ще представи пред габровци своите творби в рамките на поредния весел четвъртък – 11 септември т.г. от 17.30 ч. в зала 6 на Дома на хумора. Авторът обича нестандартните неща и провокира зрителите още с наименованието на своята колекция – „Късно ли е вече да сме българи?”.


Георги Панов гостува за първи път със самостоятелна изложба в Габрово, но домакините от Веселата къща познават творчеството му от години, защото художникът е редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Единодушно е мнението, че картините му заслужават да се представят пред широката публика на Габрово, не само защото са с близки до хората сюжети и майсторско изпълнение, а защото носят много ведро настроение и оптимизъм, зареждат с енергия и предизвикват положителни емоции. Специално за гостуването си в столицата на хумора авторът е подготвил и платна на традиционна габровска тематика.

Картините на берковския майстор преливат от ярки багри. В тях няма случаен детайл, всичко е обмислено от автора и подчинено на сюжета. Чрез героите и архитектурата в картините си авторът ни завръща в епохата на нашето Възраждане и представя българина като герой на своето време, с присъщите му достойнства, навици и кусури.  В картините присъстват местният чешит и кварталната клюкарка, селският поп и градският еснаф, наконтените градски кокони и селските момци с потури и калпаци. Сюжетите са черпени от селския и градския бит, от живота и труда на обикновения човек, от делниците, празниците и фолклорните традиции на народа и отразяват непреходните ценности, добродетели и мироглед на българина. Чрез платната на Георги Панов преоткриваме корените си и духа на българщината и се убеждаваме, че никога не е късно да бъдем истински българи и да се гордеем с това.

Изложбата ще остане в Дома на хумора и сатирата до края на м. ноември.

Георги Панов е роден през 1936 г. в гр. Бойчиновци, област Монтана. Живее и твори в Берковица. По професия е инженер-химик, но изцяло се е отдал на живописта и карикатурата. Член е на Групата на художниците „Тенец” – Монтана. Участва в последните три издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Представя свои творби в редица конкурси за карикатура в страната. Има 5 самостоятелни изложби в България, а негови творби са откупени за колекции в САЩ, Англия, Шотландия, Германия, Австрия, Италия, Холандия, Испания, Румъния, Гърция и Сърбия.

Дарина Маринчевска

Дом на хумора и сатирата – Габрово

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.