„Живот без тютюнев дим” – в Дома на хумора и сатирата

General Purpose

В навечерието на 31 май – Световният ден без тютюнопушене – в зала 5 на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита тематична изложба „Живот без тютюнев дим”. Творбите в нея са подбрани от богатия художествен фонд „Хумор на народите” на габровската Весела къща.

В изложбата са показани 55 карикатури на 48 автори от 19 страни: Армения, Белгия, Бразилия, България, Германия, Египет, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Куба, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Узбекистан, Франция и Чехия.

Тематичната изложба „Живот без тютюнев дим” е част от съвместен проект на Дома на хумора и сатирата и Министерството на здравеопазването, осъществяван в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007 – 2010 г. След представянето й в Габрово изложбата ще гостува и в други градове на страната.

След откриването на изложбата представители на Дома на хумора и на РИОКОЗ – Габрово ще дадат пресконференция във връзка със Световния ден без тютюнопушене, който тази година ще премине под надслов „Младите хора – независими от тютюна”.

В навечерието на Световния ден без тютюнопушене ще бъде обявен и стартът на другата изява от съвместния проект на Дома на хумора и Министерството на здравеопазването – Националният ученически конкурс за хумористично-сатирични художествени творби на тема „Модерен ли си или пушиш?” Той ще е отворен за участие на ученици от специализираните средни училища по изкуствата и от специализираните паралелки по изкуствата в гимназиите. В карикатури, живописни творби, графики, скулптури, колажи, плакати и фотографии младите хора ще могат да поднесат с чувство за хумор своите послания за живот без тютюн. До крайния срок 20.10.2008 г. всеки участник ще може да изпрати до 3 творби в Дома на хумора и сатирата. След селекция от компетентно жури, одобрените творби ще бъдат представени в сборна изложба в Дома на хумора на 20 ноември – Международния ден без тютюнопушене. За авторите на най-оригиналните творби са предвидени атрактивни предметни награди, а лауреатите ще бъдат поканени в столицата на хумора за откриването на изложбата.

Пълните условия за участие в Националния конкурс „Модерен ли си или пушиш?” могат да се намерят на интернет-страницата на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg .

Дарина Маринчевска

Дом на хумора и сатирата – Габрово


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.