Сашо Камбуров

Роден е на 28 февруари 1963 година. Завършил е живопис при професор Русчуклиев в университета “Св.Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, България. Член е на Съюза на българските художници – член на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО).

Живее и работи в Плевен, България. Семеен. Има дъщеря Петя.

Работи в областта на живописта, графиката и графичния дизайн.

Сашо Камбуров - Момиче с птицаВ последните години творческите търсения са насочени към митофолклорния свят на българина. В митофолклорния цикъл се третират извечните мъжко и женско начало, борбата между земните сили и човешкия дух. Често срещани персонажи от българския фолклор са самодивите и кукерите. В композициите се разкрива културна многопластовост – от езическо-митологичното през ритуално-фолклорното до библейско-християнската символика.

Цветовете в картините са вдъхновени от многобагрието на българската природа, от земята на Орфей. Живописното изграждане се характеризира с богато нюансирани и хармонирани тонове, контрастни цветове, топлота и бликаща експресивност. Умишлено търсената деформация води до наивистична изказност, подчинена на първичното и ирационалното.

Личен сайт – www.kambourov.com


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.