Пътуващата изложба „Живот без тютюнев дим” гостува в София

На 10 ноември от 15.00 ч. в Столичната библиотека ще бъде открита пътуващата изложба „Живот без тютюнев дим” – подбрана тематична  колекция от художествения фонд на Дома на хумора и сатирата – Габрово.
В изложбата са показани 55 карикатури на 48 автори от 19 страни: Армения, Белгия, Бразилия, България, Германия, Египет, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Куба, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Узбекистан, Франция и Чехия.
Тематичната изложба „Живот без тютюнев дим” е част от съвместен проект на Дома на хумора и сатирата и Министерството на здравеопазването, осъществяван в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007 – 2010 г. В навечерието на 31 май т.г. – Световния ден без тютюнопушене – изложбата бе открита в габровската Весела къща, а след това гостува и в други градове на страната. След като обиколи Севлиево, Дряново, Трявна, Ловеч, Плевен, Русе, Силистра и Разград, сега изложбата ще гостува на софиянци. Организаторите са избрали тя да е пътуваща, за да стигнат посланията й до по-широка аудитория, да бъде максимално достъпна за всички възрасти.
Заедно с изложбата бе обявен и стартът на другата изява от съвместния проект на Дома на хумора и Министерството на здравеопазването – Националният ученически конкурс за хумористично-сатирични художествени творби на тема „Модерен ли си или пушиш?”
В него участват ученици от специализираните средни училища по изкуствата и от специализираните паралелки по изкуствата в гимназиите. Младите хора поднасят с чувство за хумор своите послания за живот без тютюн в  карикатури, живописни творби, графики, скулптури, колажи, плакати и фотографии.  След селекция от компетентно жури, одобрените творби ще бъдат представени в сборна изложба в Дома на хумора на 20 ноември – Международния ден без тютюнопушене. За авторите на най-оригиналните творби са предвидени атрактивни предметни  награди, а лауреатите ще бъдат поканени в столицата на хумора за откриването на изложбата.

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата – Габрово
www.humorhouse.bg


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.