Арт-клуб „Апостроф” гостува в Дома на хумора и сатирата – Габрово

След дебютната си впечатляваща изложба в галерия „Видима” – Севлиево през пролетта, тази седмица членовете на Арт-клуб „Апостроф” ще представят за първи път пред габровци най-добрите образци от своето творчество. Мащабната съвместна изложба на 10-те творци-членове и четирима техни гости ще бъде открита на 26 септември т.г. от 17.30 ч. в зала 3 на Дома на хумора и сатирата.

В наскоро учредения артистичен клуб членуват едни от най-изявените габровски художници. Повечето от тях са не само утвърдени професионалисти, но и отлични преподаватели и лауреати на редица национални и международни награди: Бисерка Петрова, Ема Вертерова, Ива Савчева, Иван Кънчев, Иван Денчев, Миню Бонев, Николай Цветанов, Тихомир Русинов, Цветан Колев.

В сборната им изложба са включени общо 57 живописни платна, пластики, рисунки, графики и фотографии, създадени през последните години. Представени са и творби на четирима гостуващи на „Апостроф” автори – фотографът Атанас Марков и живописците Даниел Димитров, Младен Младенов и Михайло Ракита от Босна и Херцеговина.

Свежи идеи, нови техники и оригинални изпълнения показват в творбите си габровските художници и техните гости. Куратор на изложбата е изкуствоведката Ирина Колбасова – ръководител на художествената галерия „Видима” в Севлиево – която също е член на Арт-клуб „Апостроф”. Сдружението е отворено и за всички професионалисти в сферата на изкуствата и културата – художници, критици, писатели, журналисти и др., които споделят общите идеи на клуба и се обединяват против „чалгата, която залива живота ни, която присъства в различните нива на изкуството”. Самото име на арт-клуба предизвиква асоциации и внушава идеята за апострофиране на наложени канони, прекрачване на граници и опониране на всичко, което пречи на свободната изява на твореца.

Преди откриването на изложбата ръководството и членовете на Арт-клуб „Апостроф” ще дадат специална пресконференция за всички габровски журналисти и кореспонденти на регионални и централни медии, за да ги запознаят със статута, целите, задачите и предстоящите изяви на клуба.

Дарина Маринчевска

Дом на хумора и сатирата – Габрово

Музей на световното хумористично изкуство

5300 Габрово, ул. “Брянска” 68, тел. (066) 807229, факс (066) 806989

e-mail: humorhouse@globcom.net

humorhouse@mail.bg

http://www.humorhouse.bg/


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.